Rolada biszkoptowa

Potrzebujecie zaspokoić swoje kulinarne ego i pokazać się w roli eksperta a nie macie jeszcze pomysłu jak to zrobić?
Przedstawiamy Wam sposób na realizację tego celu w niecałą godzinę!
Korzystając z okazji, że w nasze ręce trafił stary, sprawdzony przepis na biszkoptową roladę, postanowiliśmy upiec ją i sfotografować – dla Was.
Oglądajcie, czytajcie, zabierajcie się do pracy :)

Czas wykonania: 45 minut

Poziom trudności: łatwe

Satysfakcja: gwarantowana :)

I. Składniki na krem waniliowy:

- kostka masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- cukier waniliowy lub laska wanilii

Wykonanie:

Kostkę masła rozetrzeć z 0,5 szklanki cukru tak, by powstała puszysta masa. 3 całe jajka i 3 łyżki cukru ubić na puszystą masę. Do masy maślanej powoli wlać masę jajeczną i wymieszać, by dobrze się połączyły. Dodać cukier waniliowy lub startą laskę wanilii.

II. Składniki na krem czekoladowy:

- kostka masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Kostkę masła rozetrzeć z 0,5 szklanki cukru tak, by powstała puszysta masa. 3 całe jajka i 3 łyżki cukru ubić na puszystą masę. Do masy maślanej powoli wlać masę jajeczną i wymieszać, by dobrze się połączyły. Rozpuścić gorzką czekoladę w rondelku, przestudzić i dodać do masy.

III. Składniki na ciasto:

- 6 jajek
- 15 dkg mąki tortowej
- 10 dkg cukru
- 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, później stopniowo dodawać żółtka. Na samym końcu dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać całość łyżką (nie miksować!). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wlać masę, rozprowadzić równomiernie i piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut. Lnianą ściereczkę mocno zwilżyć i rozłożyć na blacie. Na to położyć drugą, suchą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z piekarnika i wrzucić na ściereczkę papierem do góry. Szybko zdjąć papier, posmarować kremem i zwinąć wszystko w rulon w ściereczkach. Pozostawić na 10-15 minut, następnie rozwinąć rulon, zdjąć ściereczki i roladę zawinąć w papier, by utrzymała wilgotność. Wierzch rolady dekorować według uznania, np. drugim smakiem kremu tak, jak na naszych zdjęciach.

Smacznego!

wartosc 1