Letnia przekąska

Jest słodki, a mimo to doskonale orzeźwia i nawadnia organizm nawet w największe upały. Co więcej - pełen jest dobroczynnych składników, np. likopenu, ktorego ma więcej niż słynący z jego zawartości pomidor, a także witaminy C (jedna szklanka to 20% naszego codziennego zapotrzebowania!). W arbuzie znajdziemy także błonnik i potas, który usprawnia krążenie krwi. Ze względu na dużą zawartość wody, jest także niskokaloryczny - spożywany z umiarem (jak wszystko!) nie zagrozi naszej letniej diecie :)

Lipiec to miesiąc arbuza - jest dostępny wszędzie, stosunkowo tani i bardzo smaczny. Warto wykorzystać ten czas i najeść się nim do syta. Najczęsciej jemy go sauté, jednak my serwujemy go dzisiaj w zupełnie innej stylistyce - w towarzystwie wyrazistej rukoli, miękkiego, pachnącego sera i gęstego, balsamicznego kremu., który nie tylko dodaje smaku, lecz także pięknie dekoruje całość. Ten zestaw to już nie tylko orzeźwiająca przekąska, lecz prawdziwy festiwal smaków (i kolorów!) na jednym talerzu!

Skusicie się?

wartosc 1